tricksy

#hairriot

Kategori: Vardag

Det har snackats en hel del om det där fasansfulla kvinnliga armhålehåret nu igen. Debatten, om en ens kan kalla det för debatt, blossade upp igen efter att Nour visade sina orakade armhålor i TV (På BäStA sÄnDnInGsTiD) under Melodifestivalen i lördags och någon omogen SD-ungdom betackade sig för detta på Twitter.
 
På ett sätt känns det skönt att detta är på tapeten igen eftersom det tydliggör partiarkala strukturer som alla inte är medvetna om. Det tråkiga är bara att det behöver bli på tapeten alls.
 
För två år sedan panorerade kameran i mello över publiken, där en kvinna syntes i bild. Hon viftade glatt med armarna och visade således omedvetet sina orakade armhålor i TV. Explosionen av haters på internet förbluffade nog de flesta som rör sig här på daglig basis - och då ser en ändå mycket som van internetsurfare. Som svar på alla nättroll startades hashtagen #hairriot på instagram och gruppen "Ta håret tillbaka" på facebook.
 
Att Nour nu tog tillbaka håret till Melodifestivalen känns peppande för vissa av oss, medan andra fortfarande två år senare bara känner äckel. Och det är helt okej att göra det. Alla har olika preferenser och det är inte så konstigt att många tycker det är fult eller äckligt när kvinnor har orakade armhålor eftersom hela samhället trycker ner i käften på alla och envar att kvinnor ska raka sig både där och här. Det är hjärntvätt, helt enkelt. (Vad SA jag?! :D)
 
Det som upprör mig är inte att folk tycker som de gör, utan att de tror sig ha rätten att uttrycka dessa åsikter och säga åt andra vad de ska göra med sina kroppar för att behaga dem. Det är där förtrycket verkligen får utlopp.
 
"Ta håret tillbaka 2.0 #hairriot" är ett event som nu pågår på facebook. Hashtagen har återupptagits. Bilder på håriga (och även vissa rakade) armhålor flödar in för att stötta kvinnors rätt att göra vad de vill med sina egna kroppar utan att behöva ta skit för det. Men eftersom internet är fullt med ignoranta människor så lämnas inte den här sortens event ifred av nättrollen. Gång på gång beskriver någon dum yngling hur äckliga tjejerna är som laddar upp bilder på sina armhålor, utan att ens försöka förstå varför de gör det. Utan att reflektera över vad som får dem själva att vilja lägga sig i vad andra människor gör med sina kroppar.
 
Kan ni ens tänka er att det finns personer som tycker att det är viktigare att andra lever efter deras preferenser för vad som är sexigt, än att alla har rätten att göra vad de vill med sina egna kroppar? Vissa verkar dessutom ha fått för sig att det är en aktiv handling att inte raka sig. Som jag snappade upp att en person beskrev det: "om ni vill börja oraka er så är det upp till er". Det är som om kvinnors ursprungliga tillstånd är med rakhyveln i hand. Det är ju helt sjukt faktiskt.
 
Nej, jag betackar mig för ignoranta nättroll, jag.
Nu ska jag gå och ta en bild på mina orakade armhålor.
 
xoxo

Kommentarer


Kommentera inlägget här: